Winiarstwo to niezaprzeczalnie bardzo ciekawa i dochodowa pasja, ale również wymagająca olbrzymiej wiedzy i czasu. Tworzenie wina, nie ważne czy dla siebie czy do sprzedaży, zaczyna się na polu uprawnym, na którym należy posadzić krzewy winogronowe. To właśnie od konkretnego szczepu lub kupażu zależy końcowy smak i rodzaj wina. Do domowej produkcji wina wystarczy niekiedy jeden duży, obradzający rokrocznie wiele owoców, krzew, jednakże planując większą produkcję, warto wydzielić specjalną przestrzeń i posadzić krzewy, które po kilku sezonach obrodzą owoce idealne do produkcji zarówno czerwonego jak i białego wina.

Wartość wina zaczyna się w glebie

Ci, którzy faktycznie pasjonują się tworzeniem wina i chcą to robić, oddać się tej pasji bez reszty, dobrze wiedzą, że różne odmiany winorośli mogą smakować całkiem inaczej w zależności nie tylko od sposobu ich przerabiania czy przechowywania, ale od rodzaju gleby, z której wyrosły. Mineralność gleby ma olbrzymi wpływ na owoce, a co za tym idzie, na produkt końcowy. Kolejnym elementem rzutującym na jakość wina jest klimat, nasłonecznienie oraz nawodnienie gleby. Po nasadzeniu pierwszych sadzonek winogron zwykle plony nie nadają się na wino, należy pędy przyciąć i czekać kolejny rok, aż obrodzą owoce. Dopiero wtedy można przystąpić do produkcji własnego pierwszego wina. Zobacz także: kieliszki do wina z grawerem – Dekorak

Wino i jego aromaty

Jak już zostało wspomniane, szczep ma olbrzymie znaczenie dla smaku wina, ale wpływ ma też gleba i klimat. Podczas kosztowania wina daje się w nim wyczuć różnorakie aromaty. Skąd się biorą? Bardzo często to właśnie rodzaj beczki w której przechowujemy wino, wpływa na finalne aromaty, które są uwalniane po odkorkowaniu butelki. Beczkowanie uzależnione jest od szczepu i tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Niektóre wina wymagają długiego czasu fermentacji, inne natomiast nie powinny wcale długo leżakować, czekając na spożycie.  Najpopularniejszymi beczkami są Te pochodzące z USA oraz z Francji. Beczki z Nowego świata charakteryzują się nadawaniem winom aromatów kawy, wanilii, śmietany czy kakao, Francuskie natomiast cechuje zapach tytoniu, czarnego pieprzu, wyprawionej skóry czy drewna.

Wino obiektem zainteresowania
5 (100%) 1